فراوری کتاب الکترونیک در حوزه کودک با ضعف نرم افزاری روبرو است
به گزارش وبلاگ ورزشی ها، مصطفی مقسمی، مدیرفروش نشر هوپا در گفت و گوبا خبرنگار خبرنگاران، با اشاره به اینکه پلتفرم های کتاب الکترونیک در ایران برای کتاب بزرگسال، از امکانات مناسبی برخوردار است، گفت: هنوز به شکل درستی از ارائه آثار الکترونیک در حوزه کودک و نوجوان نرسیده ایم؛ چراکه کتاب های خاص این حوزه سنی، تصویرهای زیادی دارد. برای مثال کتابی مانند تام گیتس به شکل و شمایل درستی در کتاب های دیجیتال نرسیده است و هنوز ضعف نرم افزاری داریم.
به گفته مقسمی، استفاده از فضای دیجیتال برای خواندن کتاب، نیازمند سخت افزار مناسب -گوشی تلفن همراه، تبلت یا لپ تاپ- برای مخاطب است. این مساله باعث شده است برخی نتوانند از کتاب الکترونیک استفاده نمایند یا کیفیت دسترسی افراد براساس نوع سخت افزار متغیر باشد.
فیدیبو در حال طراحی کارگروه حقوقی است
امنیت اطلاعاتی که ناشران به شرکت های فراوری کتاب الکترونیک ارائه می دهند، مساله مهم دیگری است که مقسمی با اشاره به آن شرح داد: در این حوزه مسائلی مطرح است، برای بهبود شرایط با فیدیبو مذاکراتی انجام داده ایم و آگاه شدم این شرکت در حال طراحی کارگروهی حقوقی است. امیدوارم اتفاق های خوبی در آینده بیفتد. قراردادهای پلتفرم های دیجیتال در برخی مواد منصفانه نیست و برخی انحصارطلبی ها در این حوزه وجود دارد. این قراردادها نیازمند اصلاح اند تا ناشران بتوانند باهم کار نمایند.
فراوری کتاب الکترونیک نیازمند همکاری ناشر و شرکت ارائه دهنده پلتفرم است، تا محصول نهایی از نظر محتوا، شکل و نحوه ارائه ویژگی های لازم برای جذب مخاطب را داشته باشد. مدیرفروش نشر هوپا دراین باره شرح داد: به جز در موارد خاص، شاهد چنین همکاری نیستیم. کتاب در شکل دیجیتال و غیردیجیتال ویترین خوبی ندارد، اگر همکاری خوبی میان ناشر و شرکت ارائه دهنده خدمات الکترونیک نباشد، ویترین دیجیتال خوبی نخواهیم داشت.
تصاویر در کتاب بچه ها، مشکل اصلی الکرونیک کردن آن ها است
کتاب های بزرگسالان، معمولا بدون تصویر است. عکس این مساله برای کتاب های کودک و نوجوان وجود دارد. این کتاب ها، پر از عکس ها و تصاویری اند تا کودک بتواند با آن ها ارتباط برقرار کند. همین مساله موجب سختی تبدیل کتاب حوزه سنی کودک به کتاب الکترونیک شده است. مقسمی درباره مسائل فراوری کتاب الکترونیک بچه ها و نوجوانان شرح داد: در فراوری این کتاب ها نمی توانید تصویر را کوچک یا نصف کنید؛ زیرا اغلب متن روی تصویر چاپ شده است و با کوچک کردن تصویر، متن هم کوچک خواهدشد. در نتیجه نمی توان صفحات یک اندازه ساخت تا به راحتی در فضای الکترونیک ورق بخورد. این در حالی است که در فراوری کتاب الکترونیک بزرگسالان، هر صفحه کتاب کاغذی به چند صفحه الکترونیک تبدیل می گردد؛ زیرا در ساختار کتاب فقط از کلمات استفاده شده است.
به گفته مدیر فروش نشر هوپا مشکل اکترونیک کردن کتاب های بچه ها، در کتاب هایی که در قطع خشتی منتشر شده اند دوچندان می گردد.
حلقه نشر باید فعالیت خود را به فضای مجازی منتقل می کرد
تعدادی از ناشران و کتاب فروشان نتوانستند بعد از پاندمی بیماری کووید 19 و محدود شدن زندگی اجتماعی، فعالیت خود را در فضای مجازی ادامه دهند. به گفته مقسمی این شرایط، یکی از مسائل اساسی در آسیب پذیر بودن این گروه است. او ادامه داد: بسته بندی و ارسال بهداشتی مساله دیگر بود. همچنین خیلی از ناشران سایت خوبی برای فروش آنلاین نداشتند.
مقسمی با تاکید به اینکه باید حلقه ناشر، توزیع نماینده و کتاب فروش در فرایند فعالیت نشر درنظر گرفته گردد، گفت: کتاب فروشان باید بتوانند سرویس آنلاین را هماهنگ نمایند؛ چراکه این روزها مخاطب تمایل زیادی به حضور در مکان شلوغ ندارد. مشتری ترجیح می دهد، بتواند از خانه خریدش را انجام دهد. بنابراین اهالی نشر باید خیلی سریع فعالیت خود را به فضای مجازی منتقل نمایند.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران