خواص موز ؛ بیش از 20 خاصیت عالی برای سلامتی، پوست و لاغری
به گزارش وبلاگ ورزشی ها، می گویند زندگی مثل پوست موز منتظر قربانی است. از طنز نقل قول شارلوت کورتیس که بگذریم پوست موز به جای قربانی گرفتن می تواند شفابخش باشد. اما قبل از برشمردن خواص موز جالب است بدانید که این میوه یک قدمت چهار هزار ساله دارد و اولین بار در هندوستان کشت شد. در سال 1482 پرتغالی ها موز را در سواحل کشور گینه یافتند و با خود به جزایر قناری آوردند. بعدها یک میلیونر اسپانیولی آن را به نواحی قاره آمریکا انتقال داد. در حال حاضر موز در بیش از 100 کشور در سراسر دنیا رشد می نماید.
از مزایای موز برای سلامتی می توان به کاهش وزن، درمان اختلالات روده، بهبود یبوست، دیابت، کم خونی، ورم مفاصل، نقرس و اختلالات کلیوی و ادراری اشاره نمود. موز بعلاوه می تواند به بهبود مسائل مربوط به دوران قاعدگی هم یاری کند. در این مطلب به آنالیز خواص موز برای پوست، سلامتی، بدنسازی، کمردرد و عوارض جانبی آن خواهیم پرداخت.
خواص موز برای سلامتی بدن
1. کاهش فشارخون
تحقیقات اجرا شده در انجمن فشارخون ایالات متحده نشان داد که پتاسیم در مدیریت فشارخون سالم نقش اساسی دارد. از آنجا که موز منبع غنی پتاسیم است، به کاهش فشارخون یاری می نماید. پتاسیم به تسکین تنش در شریان ها و رگ ها یاری می نماید، بنابراین خون می تواند به طور یکنواخت جریان یابد و به اندام های مختلف اکسیژن رسانی کند تا عملکرد آن ها افزایش یابد. این امر می تواند به از بین بردن تصلب شریان و سکته های مغزی و سکته های قلبی یاری کند که معمولاً با آن در ارتباط هستند. بنابراین مصرف موز یکی از راه های پایین آوردن فشار خون است.
بعلاوه فیبر موجود در موز بعلاوه کلسترول اضافی را از شریان ها و رگ های خونی جدا می نماید و باعث کاهش استرس در سیستم قلبی عروقی می شود.
2. تسکین علائم آسم
طبق تحقیقات اجرا شده در سال 2007 در انستیتوی ملی قلب و ریه امپریال کالج لندن در انگلستان، مصرف موز می تواند بچه ها را در برابر سرفه و بسیاری از علائم مرتبط با آسم محافظت کند.
3. درمان یبوست
موز حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر در رژیم غذایی است و بنابراین به حرکات روده یاری می نماید. فرایند دفع مواد خوراکی زبر را تسکین می دهد. بنابراین مصرف موز یکی از راه های خانگی درمان یبوست است. بعلاوه مطالعات نشان می دهد که موزها هم در معالجه سایر اختلالات مرتبط با معده، مفید هستند.
4. تقویت حافظه و روحیه
طبق مطالعه ای که در سال 2015 انجام شد، اسید آمینه تریپتوفان و آنتی اکسیدان ها مانند دوپامین در موزها، نقش اساسی در تقویت روحیه و حفظ حافظه دارند. علاوه بر این، مهمیم به آرامش عضلات و ویتامین B6 موجود در موز، به خواب خوب یاری می نمایند.
5. کنترل دیابت
مطالعه ای که در مجله آمریکایی تغذیه بالینی (Journal of the Clinic Nutrition) اجرا شده، نشان می دهد که پکتین موجود در موزها ماده مغذی است که به بهبود حفظ تعادل گلوکز در دیابتی ها یاری می نماید. طبق یک مطالعه منتشرشده در سال 2014 هم، یک موز حدود 3 گرم فیبردارد که برای افراد مبتلا به دیابت هم نوع 1 و هم نوع 2 مفید است.
بیشتر بدانید: درمان های سنتی دیابت
6. بهبود علائم کم خونی
در تحقیقاتی به سرپرستی دکتر Olga P. García، در دانشگاه Queretaro در مکزیک، نشان داده شد که موزها حاوی اندازه بالایی از آهن هستند. بنابراین، مصرف موز به درمان کم خونی یاری می نماید؛ زیرا آهن بخشی اساسی از گلبول های قرمز است. موز بعلاوه دارای اندازه قابل توجهی مس است که عنصر مهمی در ایجاد گلبول های قرمز است. با افزایش تعداد گلبول های قرمز خون، نه تنها از کم خونی پیشگیری می کنید بلکه می توانید گردش خون را به کلیه قسمت های بدن افزایش داده و از این طریق به آن ها اکسیژن رسانی کنید و عملکرد آن ها را بهبود بخشید.
7. کاهش وزن
موز برای کاهش وزن مفید است؛ زیرا یک موز تقریباً تنها 90 کالری دارد. موزها بعلاوه حاوی فیبر زیادی هستند و به راحتی هضم می شوند. علاوه بر این، موز هیچ چربی ندارد. بنابراین، اگر فرد دارای اضافه وزن باشد و در رژیم غذایی خود موز داشته باشد، نباید از این میوه زیاد بخورد چراکه بسیار غنی است.
اما موز، با مهار کردن آزاد شدن هورمون گرسنگی (گرلین)، باعث عدم احساس گرسنگی خواهد شد. این امر باعث کاهش پرخوری و بعلاوه کاهش وزن می شود. از طرفی تحقیقات اجرا شده در سال 2012 حاکی از آن است که مصرف موز می تواند به تقویت سوخت وساز بدن و از این طریق به کاهش وزن یاری کند.
جالب است بدانید که رژیم غذایی صبحگاهی با موز در ژاپن، برای کاهش وزن آن قدر محبوب شد که منجر به کمبود موز در فروشگاه های مواد غذایی ژاپن شد. این برنامه رژیم غذایی شامل مصرف نامحدود موز با آب در صبح، ناهار و شام بدون محدودیت بود و اینکه دیگر هیچ وعده غذایی بعد از ساعت 8 بعدازظهر نباید مصرف شود.
8. بهبود بینایی
موز هم مانند بسیاری از میوه ها مملو از آنتی اکسیدان ها و کاروتنوئیدها و بعلاوه ترکیبات سالم از مواد معدنی است که می تواند به طور جدی سلامت چشم شما را تقویت کند. در طی تحقیقی، با مصرف موز، تخریب ماکولار در شبکیه چشم، آب مروارید، شب کوری و آب سیاه کاهش یافت.
9. یاری به افزایش وزن
موز می تواند برای افزایش وزن مفید باشد. اگر مصرف شیر با موز همراه باشد، این میوه به سرعت افزایش وزن فرد یاری می نماید. شیر پروتئین های لازم و موزها قندهای ضروری بدن را تأمین می نماید. علاوه بر این، از آنجا که موز به راحتی هضم می شود، یک فرد کم وزن، می تواند 5-6 موز را در یک روز جدا از وعده های غذایی معمولی و بدون مواجهه با سوءهاضمه مصرف کند. این کار منجر به جذب 500-600 کالری می شود که برای افزایش وزن کاملاً لازم است. جالب است بدانید که از آنجا که موزها توانایی تأمین انرژی فوری دارند، ورزشکاران در هنگام وقفه بین بازی ها برای افزایش انرژی اضافی، موز مصرف می نمایند.
یک وعده یا 126 گرم موز، تقریباً 110 کالری و 30 گرم کربوهیدرات دارد.
10. درمان بواسیر (هموروئید)
موز به نام یک درمان طبیعی برای بواسیر مورد استفاده می گیرد؛ زیرا فیبر زیاد موجود در آن باعث عبور آسان مدفوع می شود. اثر ملین موز، مانع از هر نوع فشار آوردن در دفع می شود، بنابراین باعث تسکین و بهبود بواسیر (رگ های متورم در ناحیه مقعد) می شود.
11. تسکین زخم معده
به طور سنتی، از موزها به نام یک ماده غذایی ضد اسید برای تسکین معده های ناراحت استفاده می شود؛ زیرا موز می توانند ترشح اسید معده را هم سرکوب نمایند. تحقیقات منتشر شده در مجله انگلیسی فارماکولوژی بیان می نماید که از خواص موز، ضد زخم بودن آن است. مهارنماینده های پروتئاز موجود در موز، باکتری های مضر را که با ایجاد زخم معده در ارتباط است، از بین می برد.
12. جلوگیری از بروز اختلالات کلیه
مطالعه ای در سال 2005، نشان می دهد که پتاسیم و آنتی اکسیدان های مختلف موجود در موز باعث ایجاد سهولت در فشار کلیه ها و تشدید ادرار می شوند. این امر می تواند به جلوگیری از تجمع سموم در بدن یاری کند.
13. تسکین مسائل قاعدگی
از خواص موز می توان به درمان دردهای قاعدگی هم اشاره نمود. گل های پخته شده درخت موز، به کاهش خونریزی دردناک و بیش از حد در دوران قاعدگی یاری می نماید. بعلاوه می تواند سایر ناراحتی های قاعدگی را هم تسکین دهد.
بعلاوه بخوانید: تسکین دردهای قاعدگی با درمان های خانگی
خواص موز برای پوست
- مرطوب نماینده طبیعی پوست
موز به نام یک مرطوب نماینده طبیعی برای پوست محسوب می شود. ویتامین A موجود در موز برای درمان خشکی پوست مفید است.
- ضد آفتاب طبیعی
موز حاوی مقادیر بسیار خوبی از ویتامین C است که به نام یک ضد آفتاب طبیعی عمل می نماید.
- درمان چروک صورت
- درمان ترک کف پا
- درمان پف زیر چشم
- درمان آکنه و جوش صورت
شما می توانید پوست موز را برای درمان آکنه و جوش بهره ببرید.
- بهبود جای نیش پشه
نیش زدن پشه و دیگر حشرات بسیار دردناک و آزاردهنده است. با قسمت داخلی پوست موز می توانید این واکنش ها را آرامش ببخشید.
- تقویت موی سر
موز حاوی اسید فولیک و پتاسیم است که برای درخشش و سلامت موی سر مفید می باشد.
خواص موز برای نوزادان و بچه ها و نوجوانان
موز به نام یک غذای مفید و کامل برای نوزادان و بچه ها محسوب می شود که برای تأمین انرژی، بهبود هضم غذا، بهبود سلامت استخوان و بهبود بینایی و جلوگیری از کم خونی مفید است. توجه داشته باشید که از سن 4 تا 6 ماهگی می توانید نوزاد خود را با موز تغذیه کنید. به خاطر وجود فسفر در موز، این میوه برای هوش و حافظه بچه ها و نوجوانان بسیار مفید است. موز سطح هوشیاری دانش آموزان را بالاتر برده و به فرآیند یادگیری آن ها یاری می نماید.
بعلاوه مصرف موز خطر ابتلا به سرطان خون را در بچه ها کاهش می دهد. بچه ها موز را دوست دارند زیرا شیرینی طبیعی دارد و هرچه میوه رسیده تر باشد، شیرینی آن هم افزایش می یابد و انرژی زیادی را برای رشد بچه ها فراهم می نماید. این میوه یکی از منابع غنی پتاسیم الکترولیت است که به وسیله عضلات مصرف می شود و غلظت شیمیایی خون را تنظیم می نماید. علاوه بر این، موز برای نوزاد ویتامین A، ویتامین B، ویتامین C، کلسیم، مهمیم، آهن و روی فراهم می نماید.
خواص موز برای کمردرد
مصرف موز به دلیل متعادل کردن الکترولیت ها و مواد معدنی و ویتامین های درونی بدن، می تواند تأثیر زیادی روی انواع درد داشته باشد. معمولاً تغذیه دیسک بین مهره ها به وسیله خونرسانی بهتر انجام می شود. پس هرچه اندازه خونرسانی بهتر باشد قطعاً دردهای مربوط به ناحیه مربوطه هم کاهش خواهد یافت.
در واقع زمانی که تغذیه دیسک ها دچار مشکل باشد، دیسک ها از اندازه انعطاف خوبی برخوردار نیستند و بر اثر همین اتفاق دو استخوان مربوط به مهره ها به یکدیگر برخورد خواهند کرد؛ حتی در مواردی این استخوان ها به سوی بیرون تمایل پیدا نموده و فشار زیادی بر نخاع وارد می آورند. با مصرف موز می توانید اندکی از این دردها را در طی مدت زمان طولانی برطرف کنید.
خواص موز در بدنسازی
- بهبود ضربان قلب ورزشکارانی که به بدنسازی مشغول هستند.
- پتاسیم موجود در موز در حفظ قدرت ماهیچه ها نقش مهمی ایفا می نماید.
- موز به خوبی می تواند کربوهیدرات مورد احتیاج بدن را تأمین کند.
کربوهیدرات ماده مغذی بسیار مهمی است که در ذخیره سازی مجدد گلیکوژن و یاری به ماهیچه برای رسیدن به پروتئین نقش مهمی ایفا می نماید. به همین دلیل، می توانید حداکثر 30 دقیقه بعد از انجام تمرینات ورزشی از این میوه مصرف کنید. به علاوه، توصیه می شود، برای بهبود اثربخشی کربوهیدرات های مصرف شده پس از تمرینات ورزشی و هایپرتروفی (افزایش حجم بافت) ماهیچه ها، بعد از هر جلسه تمرین، هر دو ساعت یک بار، موز مصرف کنید.
- خاصیت اصلی موز برای بدنسازی یاری به ساخت ماهیچه و سوزاندن کالری است.
این کار در صورت وجود پروتئین در بدن به شکل بهتری انجام می شود؛ زیرا پروتئین به ترمیم و رشد بافت های ماهیچه ای یاری می نماید.
- موز حاوی قند و نشاسته است که به نام منبع اولیه انرژی برای بدن به تعداد می فرایند.
- موز می تواند به بازیابی بدن ورزشکاران بعد از انجام تمرینات ورزشی یا بدنسازی یاری کند.
مصرف این میوه می تواند انرژی از دست رفته بدن و هم چنین، توان ماهیچه ها را بازیابی کند.
- موز منبع ویتامین B است؛ به این ترتیب، می تواند به آرام کردن اعصاب یاری کند.
به همین دلیل، موز برای ورزشکارانی که عاشق انجام تمرینات سنگین بدنی و بدنسازی هستند، بسیار مفید است.
- حفظ آرامش بدنی بدنسازان.
- پیشگیری از کم آب شدن بدن
- پیشگیری از گرفتگی ماهیچه ها
- بهبود متابولیسم (سوخت و ساز)
عوارض جانبی موز
مصرف بیش از حد موز ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشد که در زیر آورده شده است.
- بالا رفتن دز پتاسیم؛ بعضی از داروهای تجویزشده برای بیماری های قلبی و دارای فشارخون بالا، توانایی افزایش سطح پتاسیم در بدن را دارند. این داروها شامل مسدودنماینده گیرنده آدرنرژیک بتا و ادرارآورهاست. بنابراین، به افرادی که از این داروها استفاده می نمایند توصیه می شود قبل از اضافه کردن موز به رژیم غذایی خود، با پزشک مشورت نمایند.
- ایجاد آلرژی؛ افرادی که به موز حساسیت دارند ممکن است دچار خارش، تورم، کهیر و خس خس در گلو و دهان شوند.
- سوء هاضمه؛ موزهای نارس می توانند باعث سوءهاضمه شدید شوند و فقط باید به صورت پخته خورده شوند.
- میگرن؛ به افرادی که به حملات میگرنی مکرر مبتلا می شوند، توصیه می شود که بیش از نصف موز در روز مصرف ننمایند.
- اختلال دستگاه گوارش؛ به دلیل وجود اندازه زیادی فیبر، خوردن زیاد موز ممکن است باعث بروز اختلالات مختلف در دستگاه گوارش شود. این موارد شامل گرفتگی عضلات معده، نفخ، گاز و بسیاری موارد دیگر است.
سخن پایانی
در این مطلب به تشرح خوا موز برای سلامتی، پوست، کمردرد و … پرداختیم. توصیه می کنیم که موز رسیده را مستقیماً میل کنید و یا در سالادهای میوه، آب میوه و شیک از آن بهره ببرید. چراکه طبق گفته وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA)، موز منبع غنی از پروتئین، پتاسیم، کربوهیدرات و فیبر غذایی و دارای چربی و کلسترول صفر و بعلاوه سدیم ناچیز و حاوی مواد معدنی بسیار است.
آیا شما خواص دیگری برای موز می شناسید؟ تجربیات و نظرات خود را با ما و سایر کاربران وبلاگ ورزشی ها در میان بگذارید.
در پایان به شما پیشنهاد می کنیم با خواص بی نظیر موز سیاه شده و روش سفید کردن دندان با پوست موز هم در وبلاگ ورزشی ها آشنا شوید.
منبع: مجله انگیزه