کشف دستکندهای زیر زمینی در اردستان

به گزارش وبلاگ ورزشی ها، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان از کشف دستکندهای زیر زمینی در عمق زمین و در طبقات زیرین پهنه شهر تاریخی اردستان و به ویژه در طبقات زیرین محلات تاریخی این شهر اطلاع داد.

کشف دستکندهای زیر زمینی در اردستان

به گزارش وبلاگ ورزشی ها به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان، صبح امروز 24 دی ماه، حمید رضا تاملی فرماندار، سید صادق طباطبائی نژاد نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی و مهدی مشهدی مدیر میراث فرهنگی شهرستان اردستان در راستای افزایش تعاملات در حوزه حفاظت از میراث فرهنگی شهرستان اردستان با فریدون الله کمک مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان دیدار و مصاحبه کردند.

در این نشست پس از ارائه گزارشی از وضعیت میراث فرهنگی شهرستان اردستان توسط مسئولان شهرستان، مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان از آمادگی این اداره کل در راستای افزایش تعاملات با مسئولان شهرستان در این زمینه اطلاع داد.

در حاشیه این نشست فریدون الله کمک عنوان نمود: باستان شناسان در چند روز گذشته دستکندهائی را در عمق 35 و حتی 40 متری زیر زمین و در طبقات زیرین بعضی محلات تاریخی اردستان کشف نموده اند.

او در ادامه شرح داد: این دستکندها در زیر محلات قدیمی شهر از جمله محلات ابالی، کبودان، رامیان، فهره و مون کشف شده است.

الله کمک در ادامه توضیح داد: بخشهایی از این دستکندها که تا کنون کشف شده شامل چند راهروی دسترسی، پایاب قنات تاریخی الرهاء و یک تالار بزرگ همراه با غرفه هائی به ابعاد 1/5در 2 متر در عمق زمین است.

مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان ادامه داد: در تالار بزرگی که هم اکنون کشف شده، طاقچه هائی با تزئینات سنگی وجود دارد که احتمالا محل قرار دادن چراغهای پی سوز بوده است.

او گفت: همچنین مقادیر بسیار زیادی سفال خرد شده در این دستکندها کشف شده که بعضی از آنها حتی منقوش است و هم اکنون کارشناسان ارشد ادامه کل در حال آنالیز آنها هستند.

در رابطه با بعضی جزئیات دیگر این کشف تاریخی مهدی مشهدی رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان اردستان نیز با ارائه شرحاتی عنوان نمود: برآوردهای اولیه ما حاکی است این دستکندهای تاریخی در عمق زمین و از زیر محلات تاریخی این شهر از جمله ابالی شروع و به طول 5 کیلومتر تا محله تاریخی مون ادامه می یابد.

او ادامه داد: در این آنالیز ها چنین نتیجه گیری به عمل آمد که این دستکندها دارای کاربری های متفاوت بوده و به احتمال زیاد جهت پناهگاه و یا پایاب قنات الرهاء در نزدیکی قنات باستانی ارونه (با نزدیک به 3 هزار سال قدمت) استفاده می شده است.

مشهدی همچنین گفت: از نکات جالب توجه این دستکندها این است که بخشهایی از راهروهای این دستکندها از طبقات زیرین بعضی بناهای تاریخی شهر از جمله مسجد تاریخی جامع اردستان که یکی از کهن ترین مساجد جامع ایران بوده و شالوده های آن به دوران پیش از اسلام باز می شود و همچنین مسجد تاریخی خسرو با نزدیک به هزار سال قدمت تاریخی و بقعه پیر مرتضی عبور می نماید، لذا این نکته خود به اهمیت این دستکندها می افزاید.

رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان اردستان اظهار کرد: کارشناسان معتقدند دستکندهای کشف شده یکی از نمونه های منحصر به فرد، در زمینه ایجاد دستکندهای زیر زمینی در فلات مرکزی ایران به شمار می رود.

او خاطر نشان کرد: در نشست روز گذشته مدیران شهرستان اردستان با مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان توافقات لازم در راستای اخذ مجوزهای ادامه عملیات کاوش در این مجموعه تاریخی با مشارکت سازمان میراث فرهنگی و مسئولان محلی به ویژه شهرداری اردستان به عمل آمد.

شهرستان اردستان در شمال شرقی استان اصفهان واقع شده است، قدمت این شهر تاریخی به شهادت بعضی منابع همچون اصطخری از جغرافی دانان سده چهارم هجری به واسطه وجود قنات تاریخی ارونه به دوران هخامنشیان رسیده و حتی بعضی منابع دیگر نیز حفر این قنات تاریخی را به دوران شاهنشاهان اسطوره ائی کیانی نسبت داده اند.

منبع: میراث آریا

به "کشف دستکندهای زیر زمینی در اردستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کشف دستکندهای زیر زمینی در اردستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید