بایا؛ شهری غرق شده که مخصوص ثروتمندان است
به گزارش وبلاگ ورزشی ها، ساحل های طلایی و نقره ایِ خلوت، اتاق های منحصر به فرد با منظره های نفس گیر، خدماتِ رفاهی بی شمار و در یک کلام، سفری که برنامه ریزی شده تا مسافران نهایت لذت را از اقامت خود ببرند. سفری که احتمالا در تجملاتی ترین حالت خود، تنها مختص به گروه اندکی از ثروتمندان جهان باشد. اگر فکر می کنید این تجملات، پدیده جهانی مدرن است، باید به شما بگوییم که کاملا در اشتباه هستید و ما امروز شما را با شهری در روم باستان آشنا می کنیم که به نظر می رسد بیش از 2000 سال پیش، مقصدی برای ثروتمندان رومی بوده. درست مانند یکی از همین مقاصد لوکسِ امروزی.
بایا، شهر ثروت و خوشگذرانی
شهر بایا یک شهر باستانی در 30 کیلومتری ناپولی ایتالیا است که مقصد ثروتمندانِ رومی و اشراف بوده. این شهر در محدوده یک آتش فشان فعال ساخته شده و هدف از ساخت آن استفاده از شهر به عنوان یک بندر بود. بایا به خصوص اواخر دوره جمهوری روم محبوب شده بود. حکومتی دموکرات که 500 سال حکومت کرد و در رأس آن کنسولی بود که قوانین تصویب شده در مجلس را به اجرا درمی آورد. ژنرال ماریوس، سیاستمدار لوکولوس و ژنرال پومپه کبیر، جزو اشرافی بودند که در این شهر پر زرق و برق ویلاهایی داشتند و مرتب برای تمدد اعصاب و خوشگذرانی به آن سفر می کردند.
از قرن دوم پیش از میلاد بود که آب و هوای معتدل و چشمه های آبگرم منطقه، توجه رومیان را به خود جلب کرد. در این زمان، منطقه را به دلیل دهانه آتش فشانی با نام سرزمین مشتعل می شناختند. زمینی که اگر آن را سوراخ می کردید، بخار و دود از آن برمی خواست. این دهانه های آتشفشانی برای مردم منطقه دروازه های جهنم بودند اما در عین حال، باعث خلاقیت و اختراع های بسکمک هم شده بودند. یکی از شگفت انگیزترین اختراعات مردم بایا، سیمان ضدآب است، ترکیبی از آهک و سنگ های آتشفشانی که در معماری گنبدی شهر دیده می شود.
به بیانی، می توانیم بایا را لاس وگاس ایتالیا در نظر بگیریم. اشراف و ثروتمندان رومی، آخر هفته ها به بایا می آمدند و مهمانی های باشکوهی در ویلاهای خصوصی و اجاره ای برگزار می کردند. ویلاهای لوکسی که در ساحل ساخته شده بودند و عمدتا بخشی برای لذت بردن از چشمه های آبگرم طبیعی منطقه داشتند و مسافرانی که به دنبال تفریحاتِ گاه غیرقانونی، بودند.
شایعات در مورد بایا کم نیست. مثلا می گویند وقتی در سال 44 قبل از میلاد، سزار کشته شد، کلئوپاترا با کشتی اش از بایا فرار کرد. یا مثلا جولیا آگراپینا (یکی از قدرتمندترین زنان امپراطوری روم)، برای به تخت نشاندن فرزندش نرو، نقشه به قتل رساندن همسرش کلادیوس را در این شهر کشید و انجام داد.
مرگ تدریجی شهری باشکوه
بایا از زمان پیدایش، اندک اندک به مقصدی برای فعالیت های غیرقانونی و گناهکارانه تبدیل شد. به همین دلیل بود که برخی، خاتمه تراژیک این شهر را تقاصی برای گناهانِ بسکمک می دانستند که در گوشه و کنار این شهر رخ داده است. در آخر، این شهر زیبا که روزی ییلاق ثروتمندان و مرکز خوشگذرانی بود، کاملا در آب غرق شد. آتشفشانی که دلیل شهرت، زیبایی و نبوغ شهر بود، در نهایت آن را نابود کرد. طی چندین قرن، تغییراتی در ارتفاع سطح زمین در این منطقه رخ داد و زمین بایا نشست کرد یا بالا آمد. این افزایش و کاهش، نتیجه فعالیت های آتشفشانی است که باعث شد شهر در آب دریا غرق شود و ویرانه های آن تا به امروز همانجا باقی بماند.
اسرار این شهر مغروق یکی پس از دیگری فاش می شود
در سال 1940، یک خلبان تصویری از دریای این منطقه منتشر کرد که وجود سازه ای زیر آب در آن کاملا معین بود. در اندک زمانی، دانشمندان و محققان راهی منطقه شدند. زمین شناسان در بررسی منطقه متوجه شدند که بخش زیادی از آنچه امروز روی زمین هست هم در گذشته زیر آب بوده. دو دهه بعد، بالاخره دولت ایتالیا یک زیردریایی را راهی منطقه کرد.
کشفیات به دست آمده فوق العاده بودند. از زمان امپراطوری روم، فشارهای زیرزمینی بارها زمین های این منطقه را بالا آورده و پایین برده اند. در نتیجه، شهر مغروق در زمان هایی به سطح آب نزدیک و گاهی دوباره به اعماق آب بر می گردند.
تا همین اواخر، به جز چند باستان شناس کنجکاو، کاووش های برنامه ریزی شده وسیعی در این مناطق رخ نداده بود. تازه در سال 2002 بود که منطقه را محافظت شده اعلام کردند. از همان سال ها و به کمک تکنولوژی اسکن سه بعدی، فصل جدیدی در تحقیقات روی این مکان باستانی آغاز شد. غواصان، تاریخ شناسان و عکاسان بسکمک برای تصویربرداری از ویرانه های این شهر باشکوه، به اعماق دریا رفته اند و تصاویر منحصر به فردی به دست آورده اند. تصاویری از مجسمه های مختلف، معبد ونوس که درواقع یک سونای بزرگ است و مدارکی که نشان می دهد رومیان باستان در این شهر به چه تفریحاتی مشغول بودند
بازدید از ویرانه های مغروق شهری که دیگر تجملاتی نیست
در حال حاضر، ویرانه های این شهر در عمق میانگینِ حدودا 6 متری قرار گرفته اند که به نسبت کم عمق به حساب می آیند. به همین دلیل است که مسافران می توانند از این شهر دیدن کنند. ساده ترین راه بازدید از این شهر مسحور کننده، استفاده از قایق های کف شیشه ای است. اما اگر به دنبال تجربه متفاوت تری هستید، بد نیست به غواصی هم فکر کنید.
شرکت های تفریحی بسکمک هستند که شما را برای نزدیک شدن به یکی از لوکس ترین شهرهای گم شده تاریخ همراهی می کنند. اگر شرایط جوی آرام باشد، مسافران می توانند ستون های رومی، جاده های باستانی و میادین سنگفرش شده را به راحتی ببینند. مجسمه اوکتاویا کلادیا که خواهر امپراطور کلادیوس بوده و اولیس هم، از دیگر جاذبه های این شهر هستند.
آنچه از چنگال دریا در امان مانده است
بیرون از آب هم جاذبه های بسکمک برای دیدن هست، زیرا بسکمک از مجسمه هایی که زیر آب می بینید، در واقع نسخه کپی شده هستند و اصل آنها در تالار قلعه بایا قرار دارند. ویرانه های سازه های دیگری هم که به همین زمان تعلق دارند، در منطقه Parco Archeologico delle Terme di Baia دیده می شود. بخشی از منطقه که همچنان بیرون آب واقع شده است. این منطقه را همان باستان شناسی کاوش کرد که شهر باستانی پمپئی را از زیر خاک بیرون کشیده بود. این بخش از شهر شامل تراس های بزرگ و حمام خانه های باشکوه است.
هر چند چیز زیادی از شکوه سابق این شهر باقی نمانده، اما همچنان حس و حالی از استراحت و لذت را می توان از آن دریافت. نوار ساحلی که روزی پر از اقامتگاه های لوکس و اسپاهای آب گرم بود، اکنون فقط چند رستوران، یک هتل و یک اسکله تفریحی است.
کلام آخر
بازدید از شهری که زیر آب غرق شده تجربه جذابی است، در عین حال، موقتی بودن امکان بازدید، آن را جذاب تر می کند. شهر بایا، درست مانند زمانی که مغروق شد، باز هم به اعماق بیشتری از آب فرو خواهد رفت و دسترسی به آن اگر غیرممکن نباشد، سخت خواهد شد. به علاوه، زلزله شناسان پیش بینی می کنند که فعالیت های آینده آتشفشانی، احتمالا سرنوشت این شهر را به شدت تحت تأثیر قرار می دهند. فقط در چند سال اخیر 20 زلزله در این منطقه رخ داده است و صحبت هایی برای بستن کامل ویرانه ها مطرح شده است.
منبع: گردشبان